Vulcanii noroiosi – reprezinta formatiuni create de gaze naturale provenind de la peste 3000 metri adancime, care trec printr-un sol argilos si care se formeaza în combinatie cu apa din panza freatica. Namolul format prin impingerea gazelor spre apa amestecata cu argila iese la suprafata si, în acele locuri, se usuca în contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani.
Pe glob se cunosc în total circa 1.100 de vulcani noroiosi. În Europa sunt foarte putini vulcani noroiosi pe continent, cum ar fi cei din Azerbaidjan, mai multi exista însa sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe.
În Romania, cei mai cunoscuti si mai spectaculosi sunt vulcanii noroiosi de la Beciu din Subcarpatii Buzaului, dintre Berca si Arbanasi. De asemenea mai exista vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, cei pe care noi i-am vizitat si va recomandam cu drag sa nu ratati aceste puncte turistice.
Rezervatia Vulcanii Noroiosi, locul unde pamantul fierbe si ofera o imagine inedita, se întinde pe aproximativ 30 ha între localitatile buzoiene Scortoasa si Berca si este formata din 4 zone: La Fierbatori, Paclele Mari, Paclele Mici si Beciu.
Din pacate, noi de data aceasta am vizitat doar si Paclele Mari si Paclele Mici. Promitem ca vom reveni cu o imagine completa cu prima ocazie. La momentul in care ne-am hotarat sa mergem sa vizitam Vulcanii Noroiosi am gasit doar articole care promovau doar cele doua locatii, iar acum cand m-am hotarat sa scriu despre experienta noastra, am accordat o scurta perioada studiului pt a ma asigura ca informatiile pe care le transmit sunt cat mai concrete si se bazeaza pe date exacte, am descoperit ca ne-a scapat ceva. Motiv pentru care am zis ca dvs cititorii nostrii sa aveti acces la informatiile complete.
Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari – se afla în partea centrala a depresiunii Berca din Judetul Buzau, pe teritoriul administrativ al comunei Scoartoasa, în apropierea drumului judetean DJ108 care leaga satul Policori de Paclele la o altitudine de 322 m, pe linia unei dislocatii. Ei se dezvolta pe un platou arid de forma circulara. Aici predomina vulcanii care degaja noroi vascos care prezinta urme de petrol.
Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici – este o arie protejata de interes national aflata pe raza comunei Berca din Judetul Buzau. Paclele Mici se afla la o altitudine de 341 m si au o surafata de 16,5 ha. Aici am vazut cel mai frumos „spectacol al vulcanilor” daca putem sa -l numim asa. Desi, initial vroiam sa renuntam pt ca GPS-ul nu ne indrepta in directia buna din cauza lipsei semnalului, dar intr-un final am ajuns dupa o scurta plimbare pe potecile din jur. Cert este ca a meritat si ne-am declarat impresionati de aceasta vizita.
Taxa de vizitare este de 4 lei/pers pentru fiecare obiectiv, dar merita mai eles ca este o suma modica, iar experienta este inedita. Este un loc perfect pentru o scurta escapada de weekend sau mai ales pentru o mini vacanta de cateva zile in care poti sa te orientezi si catre locurile din jur.
Va dorim sa aveti parte de o vreme inedita si sa ramaneti cu imagini unice in momentul in care veti calca pe aceste meleaguri.