Straja este o statiune montana superba, situata in judetul Hunedoara. Accesul in statiune se poate face din orasul Lupeni, pe un drum montan asfaltat cu o lungime de  de 8 km sau cu ajutorul  telecondolei.  Statiunea  este inconjurata de un peisaj indeit si dispune de 7 partii de schi, dintre  care cinci fiind dotate cu instalații nocturne si telescaun. Noi iubim linistea din aceasta statiune,nu este la fel de aglomeara cum sunt celelalte statiuni montane. Orice persoana isi gaseste locul in aceasta statiune atat pe timp de iarna cat si vara. Credinciosi pot vizita – Schitul Straja, acesta este un schit ortodox cu hramurile: Inaltarea Sfintei Cruci si Sfintii Imparati  Constantin si Elena, aflat in apropierea Crucii Eroilor. Schitul cuprinde o bisericuta  din lemn si cateva chilii care dateaza din anul 1999.  Intrarea in schit se face printr-un tunel frumos pictat cu icoane ale sfintilor dispuse dupa zi si luna conform calendarului crestin-ortodox. Acest tunel  are o lungime  de 57 de metri si pe fundal se aud cantece bisericiste, o adevarata oaza de liniste si incarcare sufleteasca. Noi am vizitat aceasta statiune atat iarna la ski, cat si vara la drumetii.

Principalele obiective ale statiunei straja sunt:

  • Schitul Straja – de care v-am vorbit pe scurt mai sus.
  • Crucea Eroilor are o  inaltime de 18 metri si o latime de 9 metri. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati , iar acesta a fost principalul motiv pentru care s-a ridicat aceasta cruce in memoria eroilor neamului.
  • Ursul Baloo – este cel mai iubit de intreaga familie, cat si de toti turisti . Nu cred ca exista vreun turist care sa nu-l fi vizitat pe Baloo. Baloo  este cel mai mare exemplar de urs brun crescut de catre om, fiind mascota Statiunii Straja si este extrem de rasfatat avand  toate conditiile conform normelor in vigoare.

Daca vizitati aceasta statiune iarna, bucurati-va de partia Palatoul Soarelui care este   ideala atat pentru copii, cat si pentru adulti. La baza partiei gasiti centru de inchirieri echipamente sportive, școala de schi, cazare, restaurant, cafe-bar, dar si toalete publice. De asemenea, la o distanta relativ mica gasiti diverse pensiuni care ofera servitii de calitate clientilor sai.

In afara de partia Platoul Soarelui ,  va recomandam si restul partiilor.  La poalele partiei Lupul noi ne-am bucurat de cateva momente inedite, am gasit un spatiu minunat pentru a ne juca cu zapada si am facut o familie mare de oameni de zapada.

Sper ca v-am convins sa vizitati aceasta statiune daca nu ati fost inca, iar pentru atunci cand veti ajunge pe aceste meleaguri  va dorim relaxare placuta si distractie pe masura.