Conacul Pana Filipescu a fost construit in secolul al XVII-lea, în jurul anului 1650, în Judetul Prahova ,  de marele logofat Pana Filipescu, sotul Mariei Cantacuzino (fiica mare a postelnicului Constantin Cantacuzino). 

Conacul a fost restaurat cu fonduri nerambursabile, fiind in prezent o adevarata bijuterie a stilului tradiţional românesc care se afla in administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, aici veti gasi costurile de intrare actualizate si programul.

In interiorul muzeului se afla o ală specialã  care a fost dedicată celui mai bogat român de la începutul secolului XX, Gheorghe Grigore Cantacuzino – Nababul, al cărui portret în mărime naturală se află expus pe peretele sud-estic al încăperii, alături de mobilier specific epocii, o colecție de documente inedite și numeroase alte piese care evidenţiază notorietatea și fastul proprietarului. Pentru ca aceasta moșie a aparținut Filipeștilor până după  Primul Razboi Mondial când a fost vândută Cantacuzinilor.

In parcul amenajat cu alei, banci, flori și pomi fructiferi sunt amplasate statuile domnitorilor Mihai Viteazul și Șerban Cantacuzino, a postelnicului Constantin Cantacuzino, a fiului acestuia, marele spatar Draghici Cantacuzino și a ginerelui sau, marele logofat Pana Filipescu. Aceasta locatie este o adevarata oaza de liniste si cu siguranta iti incarci bateriile indiferent de anotimp, daca ai noroc si prinzi o zi calduroasa poti sa te relaxezi in curtea conacului alaturi de cei dragi sau poti opta pentru a puncta mai multe obiective turistice din jur. Noi am profitat de soarele de pe cer si ne-am relaxat cateva min, dupa care am ales sa vizitam si Palatul Cantacuzino supranumit și „Micul Trianon” – ruine, care se amplasat la o distanta de 6 km sau 8 km in functie de traseul ales.  Despre acest palat care are o arhitetura veche de nedescris o sa va vorbesc in articolul urmator.

Practic noi va invitam sa pasiti pe  Drumul Voievozilor, in Prahova. Aici sunt inceputurile stilului brancovenesc,  conacele pastreaza inca aerul vremurilor demult apuse. Iar daca sunteti iubitori de vin va recomandam un popas pe Drumul Vinului care transforma orice calatorie intr-una de neuitat.  Toate acestea daca aveti la dispozitie un weekend , dupa o seara de neutat puteti sa va treziti a doua zi intr-o atmosfera relaxanta cu aer curat. A doua zi puteti opta sa vizitati si alte locuri pline de istorie din Prahova ( muzeul cu ceas , teatru din Ploiesti etc).