Keukenhof – Gradina Europei, situtata in localitatea Lisse cunoscuta subnumele de satul de flori  din Olanda, este cea mai frumoasa gradina de flori cu bulbi si a doua cea mai frumoasa gradina de flori din lume dupa „Dubai Miracle Garden”, un adevarat paradis, o gradina magica.  Am descoperit aceasta locatie anul trecut si o recomand din tot sufletul celor care iubesc florile si nu numai. Parcul Keukenhof situat in oraselul Lisse se afla intre Amsterdam si Haga. Asadar daca va doriti  sa vizitati acest parc, va recomandam sa mergeti primavara, aici veti gasi un adevarat paradis al florilor de primavara.  Important este sa ajungi aici in perioada in care gradina este deschisa si florile inflorite. Parcul este deschis incepand cu ultima saptamana a luni martie, pana in a doua saptamana din luna mai. Cea mai buna perioada este ultima parte a luni aprilie, cand cea mai mare parte a florilor sunt inflorite iar tabloul acestei gradini este inedit. Dar si in prima parte a programului de functionare pentru vizite,  gasiti multe flori inflorite cum ar fi zambile, narcise, si  nu in ultimul rand principala atractie turistica de peste 100.000 de exemplare de lalele de diverse culori, forme sau marimi.

Pentru ca iubesc lalele, am primt cel mai frumos cadou din lume „nu doar un buchet, ci o gradina pentru o zi ” . Aceasta zi petrecuta in Keukenhof mi-a trezit si mai mult pasiunea pentru  frumos, visez ca intr-o zi sa am un mic colt de rai inspirat din  acest loc. O explozie de culoare inunda o imagine inedita a parcului, aceasta imagine ramane vie pentru mult timp.

Pe langa flori sunt multe sculpturi si opere de arta  care incanta publicul. De asemenea, sunt foarte multe spectacole organizate pe perioada in care parcul este deschis , iar atunci cand acesta nu este deschis am observat ca personalul este extrem de activ in social media si impartaseste cu publicul o parte din activitati.

Oamenii care lucreaza aici creaza adevarate opere de arta vii formate din cele mai deosebite flori cu bulb. Fiecare bulb este asezat cu mare grija si respecta un punc fix din tabloul final.

Acest loc de vis a luat nastere inca din secolul al XV-lea, iar istoria il leaga de numele contesei Jaqueline de Bavaria. Aceasta a adunat in gradina din jurul castelului Teylingen, legume si fructe necesare in bucatarie, de unde si  numele Keukenhof, avand semnificatia de “domeniul bucatariei”. Castelul Keukenhof a fost construit mai exact in anul 1641 pe o suprafata de 240 de hectare. In anul 1857 Zocher a realizat design-ul de baza a ceea ce este astazi Keukenhof, iar in anul 1949 un grup de cultivatori si exportatori de lalele au venit cu ideea si cu planul de a realiza o expozitie de flori de primavara pe acest domeniu.

Asadar, prima expozitie isi face aparatia si isi  deschide larg portile in anul 1950. An in care parcul a atras un numar impresionant de vizitatori, in jur de de 200000 mii.

Pornind de la  cel mai vechi simbol mostenit din vremuri stravechi , a fost deschis si Muzeul Zwarte Tulip – „Laleaua Neagra” tot in orasul Lisse, situat la o distanta de 2-3 km de acest parc. Iar daca va doriti sa vedeti si lanurile de flori fara sfarsit , localitatea Lisse este principala atractie turistica primavara.

In incheiere va recomand ca macar o data sa ajungeti in Olanda si sa vizitati principalele obiective turistice. Iubesc Olanda pentru ca este o tara simpla la prima vedere, dar foarte bine organizata, cu mult bun gust si adapta pentru un mediu de trai normal. Am fost profund impresionata de oameni care saluta pe strada si de imaginile familiilor care iau cina seara in living, imagini care se vad prin ferestrele frumos decorate ale caselor.