Palatul Cantacuzino, sau „Micul Trianon”, a fost construit la Floresti, Judetul Prahova de  boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino si a fost lasat mostenire fiului sau Mihai G. Cantacuzino. Palatul a fost realizat de mesteri francezi, dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey care mai proiectase Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei nr 141 , Bucuresti. In prezent in aceasta locatie este adapostit Muzeul National ” George Enescu”

Proiectul pentru acest palat a fost inspirat din arhitectura palatelor Micul Trianon si Marele Trianon situate in gradina Palatului Versailles din Franta. Din pacate, in prezent acest palat este destul de degradat, dar personal va recomand sa alocati putin timp pentru a vizita si  a vedea arhitectura exterioara de nedescris a acestuia.

Pe fatada din partea de sud a Palatului Cantacuzino, deasupra intrarii holului de onoare, se afla o sculptura inedita in basorelief, reprezentand doi ingeri care poarta blazonul familiei Cantacuzino. Remarcabile sunt si ancadramentele ferestrelor, sculptate in piatra, cu motive diferite fiecare. Zidurile exterioare au peste un metru grosime, iar fundatia palatului si intregul demisol sunt realizate din piatra bruta.  Pentru finisajele exterioare s-a folosit calcarul alb, acest material provenea din Albesti si era considerat la acea vreme ca fiind la fel de pretios ca marmura.

Din pacate, astazi la Micul Trianon au ramas in picioare doar zidurile exterioare, placate cu calcar si cu putine decoratiuni ramase, iar inauntru sunt mormane de moloz si pamant.   Noi speram ca noul proprietar care  l-a si  imprejmuit cu un gard sa-l renoveze cat mai repede. Asteaptam  cu interes sa fie consolidat acest „mic paradis”,  sa-si recapete stralucirea de alta data.

Pana sa fie gata il puteti admira pe saturate pe din afara, iar in apropiere mai este si o bisericuta cu picturi de Tattarescu. De asemenea, puteti sa va faceti un mic intinerariu si cu alte obiective turistice din jur. Noi am vizitat in aceeasi zi si Conacul Pana Filipescu care este o adevarata oaza de liniste.