Rezervatia de Zimbri – Neamt sau Rezervatia de Zimbri „Dragoș-Vodă”, este o rezervatie naturala situata in judetul Neamt, administrata de comuna Vanatori – Neamt.

Aceasta rezervatie se intinde pe o suprafata de 11.500 hectare, aflandu-se in diviziunea centrala a Muntilor Stanisoarei si partea nordica a judetului Neamt. Aceasta zona se afla la nord de portiunea DN15B, ce leaga  locatilatile Vanatori si Pirig  din judetul Neamt.

Pe langa zimbri , rezervatia protejeaza mai multe specii cu ar fi ursul brun – Ursus arctos, cerbul – Cervus elaphus sau caprioara – Capreolus capreolus.

Din totalul rezervatiei de 11500 hectare, exista o gradina zoologica cu o suprafata de 4 hectare. In aceasta rezevatie in ianuarie 2013 se aflau sase exemplare de zimbrie gazduiti cu scop turistic  in gradina zoologica si alti 19 adulti cu 3  pui fiind intr-un tarc  aclimatizat pe o suprafata de 180 ha. Iar in libertate se aflau trei masculi, doua femele si doua pui, exemplarele avand montate in jurul gatului un suport pentru a putea fi monitorizate. In  luna martie a anului 2013 alte 5 exemplare au fost eliberate in salbaticie, iar alte 8 exemplare  dintre care sase aduse din Anglia au fost  eliberate in primavara anului 2014. Zona Chitele – cea in care se afla in libertate zimbri – apartine din punct de vedere administrativ comunei Cracaoani, fiind un areal  izolat  format din paduri de foioase si amestec cu o suprafata de 5000 ha care se afla la o atitudine de 800 -1000 m. Localnici din aceasta comuna au ocazia de multe ori sa suprinda aceste exemplare atunci cand merg la stransul fanului de pe micile parcele pe care le au la marginea paduri.
Rezervatia naturala inclusa in Parcul natural Vanatori Neamt a fost infiintata in anul 1968 si in anul 1970 au fost aduse primele exemplare de zimbri, iar in anul 2000 fiind redeclarata arie protejata.

Daca sunteti pasionati de domeniul faunei, veti descoperi la rezervatia naturala de zimbri din judetul Neamt un loc impresionant, in care cel mai greu animal european de uscat isi duce existenta intr-un cadru natural ideal. Zimbri care ajung la maturitate pot cantari pana la 920 de kg si au dimensiuni impresionante, de pana la 3 metri lungime si 1.9 metri inaltime. Indiferent de varsata, zimbrul este un animal foarte atractiv atat pentru copii cat si pentru adulti. Din fericire, in Romania poate sa fie gasit in 4 rezervatii naturale, cea din Neamt fiind cea care le ofera cea mai mare libertate animalelor. De asemenea, mai  ofera o serie de posibilitati turistice pe langa gradina zoologica. Un cadru relaxant si patru iazuri, iar pentru iubitori de pescuit o parte dintre acestea sunt destinate inclusiv acestui sport.

La gadina zoologica Dragos Voda a fost construit si un foisor de observatie pentru turisti,  din care se pot urmari mai bine exemplarele de zimbri. Acestea fiind vedetele  gradinii care au si cel mai mare spatiu dedicat.

O plimbare prin gadina zoologica Dragos Voda iti va oferi momente de neuitat, iar linistea paduri impreuna cu pesajele inedite iti vor incarca bateriile.