Ceaiul este cea mai veche bautura  obtinuta prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei.  Indiferent de modul in care este consumat, cald sau rece este o adevarata savoare pentru papilele gustative.

In piata cele mai cunoscute  tipuri de ceai sunt:

  • ceaiul alb – este obtinut din muguri albi și frunze selectionate, aburite si uscate cu atentie. Acest tip de ceai este utilizat ca supliment in timpul curelor de slabire, el fiind o sursa excelenta de antioxidanti si aminoacizi.  Este utilizat si ca remediu in diferitelor afectiuni.
  •  ceaiul verde – acest tip de ceai este obtinut din frunze nefermentate de Camelia sinensis.   Frunzele proaspat culese sunt  lasate la vestejit, apoi sunt uscate dupa metoda chinezeasca sau la abur fierbinte la maxim una sau doua zile de la cules pentru  a impiedica oxidarea. Frunzele de obicei sunt  modelate in forma de perle, de spirale sau sunt  lasate in stare libera.
  • ceaiul oolong  sau bleu-verde  – este un tip de ceai intermediar intre ceaiul verde si cel negru, fiind un ceai semi-fermentat. Ceaiul Oolong, este o bautura care poate inlocui fara  probleme cafeaua.
  • ceaiul negru – a fost consumat pentru prima data in sudul Chinei, iar  in prezent se numara printre cele mai populare bauturi din lume.  Pentru a prepara acest tip de ceai, frunzele sunt culese si lasate sa se oxideze. Dupa finalizarea acestui proces, frunzele sunt incalzite, uscate si maruntite. Prin procesul de oxidare, frunzele capata o culoare maronie, iar aroma lor se intensifica.

Cea mai cunoscuta si simpla  metoda de preparare a ceaiului este infuzia, care presupune extragerea substantelor active din plantele medicinale prin turnarea peste acestea a apei clocotite. In preparea ceaiului cel mai important este timpul de infuzare, acesta poate influenta savoarea si  beneficiile.

Infuzia propriu-zisa poate dura de la cateva minute pana la o jumatate de ora, iar unele plante pot fi preparate doar prin intermediul acestei metode ( menta, florile de tei, musetel).

  • ceaiul alb –  are nevoie de cel mai scurt timp de infuzare, si anume 30-60 de secunde in cazul pliculetelor, respectiv 2-3 minute in cazul frunzelor. Temperatura de fierbere a apei trebuie sa fie undeva intre 65 – 70 de grade Celsius.
  • ceaiul verde – are nevoie de un timp mai lung, pentru pliculete timpul este de  1-3 minute si 2-4 minute daca este vorba de ceaiul vrac. Temperatura optima de fierbere a apei trebuie sa fie cuprinsa intre 75-80 de grade Celsius.
  • ceaiul negru – necesita cea mai mare o temperatura de fierbere a apei, si anume intre 95-100 de grade Celsius. Acest tip de ceai are un gust puternic aromat, iar timpul de pregatire este acelasi atat pentru pliculete cat si vrac –  3-5 min.
  • ceaiul oolong – pentru acest tip de ceai timpul poate sa fie intre 2-3 min, iar temperatura trebuie sa ajunga pana la 100 de grade.

Ceaiul  se numara printre cea mai consumata bautura dupa apa si ne ajuta sa avem o viata sanatoasa, armonioasa si implinita.