Cand eram mica iubeam sa merg la cules papadie, imaginea dealului plin de culorile vii de verde si galben imi umpleau sufletul de veselie. Galbenul este culoarea mea favorita dupa alb si negru, as putea spune ca este concurenta directa pentru rosu. 🙂

Dar sa trecem la beneficiile papadiei si modul in care putem folosi aceasta plata plina de culoare pentru nenumarate remedii naturale. Contrar parerilor populare, papadia nu este doar o buruiana mai placuta vazului. Ceaiul de papadie este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri, datorita actiunilor sale benefice in multe afectiuni comune. Ceaiul de Papadie curata petele de pe fata, pistruii si acneea, este un bun antioxidant si este un remediu puternic pentru multe afectiuni.

Imi aduc aminte cum culegeam mii de flori pentru sirop sau ceai. O parte dintre ele le asezam frumos pe coli de hartie ( coli maro sau albe cat masa, nu prea am mai vazut in comert in ultima perioada astfel de coli) pentru a se usca si ulterior le depozita mama in pungute tot de hartie pentru  intreg anul. Aceste flori le foloseam pentru ceai, iar din cea de-a doua jumate de flori proaspete pregatea in aceiasi zi, sirop.

Pentru a intelege importanta si beneficiile terapeutice ale tulpinelor si florilor de papadie, o sa  mai enumar cateva produse, dar  si preparate din papadie, folosite atat intern, cat si extern.

Mod de folosire a papadiei pentru uz intern:

  • Infuzie de papadie – se prepara planta uscata  in 250 ml apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute, se strecoara si se beau zilnic 2-3 ceaiuri putin amarui, dupa mesele principale, timp de 4-6 saptamani, avand efecte in purificarea sangelui, icter, colecistite, dischinezie biliara, normalizarea circulatiei sangelui, ateroscleroza, reumatism, guta, afectiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor si ulcerelor varicoase si eliminarea toxinelor din organism.
  • Sirop din flori – acesta reteta o veti gasi detaliata in cel mai scurt timp pe pagina de food.
  • Decoct de papadie – este creat prin amestecul de 40 g de papadie uscata, 20 g frunze de mesteacan, 15 g flori de soc si 25 g scoarta de crusin sau herba de volbura, din care se ia o lingurita de 250 ml apa rece; se fierbe 5-10 minute, se infuzeaza acoperit 15 minute, se strecoara si se beau zilnic 2-3 ceaiuri caldute si neindulcite intre mesele principale, intr-o cura de peste o luna, avand efecte in combaterea obezitatii si celulitei.
  • Salata de papadie – salata se prepara din 100 g frunze tinere de papadie, recoltate primavara pana in mijlocul verii, care se tin 30 de minute in apa sarata pentru a indeparta gustul amarui; se maruntesc si se amesteca cu 25 g patrunjel verde, 50 g praz tocat, 15 ml ulei, sare, piper, otet si marar. Dupa o cura de doua saptamani are proprietati nutritive la convalescenti si la persoane anemice, aducand organismului un supliment de saruri (ex. calciu, magneziu), compusi proteici si substante antibiotice naturale.
  • Mestecatul tulpinilor fragede de papadie – se mesteca in gura, pe stomacul gol, cate 5-8 bucati pe zi, timp de 2-4 saptamani, cu efecte de ameliorare rapida a durerilor reumatice si a inflamatiilor glandulare si hepatice, stimularea functiei vezicii biliare cu dizolvarea si eliminarea calculilor biliari, combaterea dischineziei biliare, gastrite hiperacide, ateroscleroza, guta, depurarea sangelui, afectiuni ale splinei, evitarea starii de oboseala si lipsa de energie.

Mod de folosire a papadiei pentru uz extern:

  • Infuzie din flori de papadie – Infuzia respectiva este folosita pentru spalarea petelor de pe fata (cuperoza).
  • Decoct de papadie – Creata din 1-2 lingurite pulbere din radacini, uscate si macinate, la 250 ml apa; se fierbe 5-10 minute, se strecoara si se beau 1-2 ceaiuri pe zi, in caz de eruptii dermatice, eczeme cu cruste, prurit si pentru spalarea parului si a ochilor.
  • Decoct din tije, frunze si muguri de papadie – Decoctul este filtrat de doua ori si folosit cu tampon steril pentru combaterea pistruilor, a albetii pe cornee si limpezirea ochilor. Dupa prepararea decoctului se va adauga o jumatate de lingurita de sare la cana pentru a aduce solutia la concentratia serului fiziologic.
  • Decoct din radacini de papadie – Decoctul respectiv este folosit in special pentru combaterea hemoroizilor, a varicelor si a ulcerelor varicoase, eruptii, eczeme si alte boli de piele.
  • Suc din radacini de papadie – Dupa preparare, se aplica prin tamponari repetate, de mai multe ori pe zi, pe negi, pete rosii, leziuni verucoase cutanate si pistrui. Dupa tamponari se curata tenul cu decoct de papadie sau cu un amestec, in parti egale, din suc de papadie si smantana.
  • Bai locale cu decoct din radacini – Se scalda partea vatamata intr-un vas cu apa rece sau calduta, care contine decoctul respectiv. Acest tratament este benefic pentru combaterea hemoroizilor si a varicelor de gamba.
  • Radacina maruntita si prajita cu smantana proaspata – Se aplica sub forma de cataplasma pe zonele dureroase cu reumatism acut sau cronic, cu repetare zilnica pana la incetarea durerii.

Atentie, orice problema medicala aveti, va  recomandam ca in primul rand sa cereti sfatul unui medic specialist si sa  nu va tratati singuri. O viata sanatoasa ne ajuta, dar nu ne si trateaza de diverse boli.