Stiai ca? – Patrunjelul este bogat in proteine, vitamina C, uleiuri esentiale active, betacaroten, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol si vitamina K.
Inca din cele mai vechi timpuri patrunjelul si-a facut loc de sute de ani in bucataria roamneasca, fiind folosite in special frunzele acestuia, dar si radacina. In plus, nu a stat si nu sta departe nici de manele ghibace ale batranelor care preparau remedii naturiste, si nu in ultimul de laboratoarele medicilor.
Aceasta planta are un rol important in eliminarea toxinelor avand un efect diuretic, favorizand eliminarea apei din organism si curatarea rinichilor. Complexul de vitamine, antioxidanti si minerale din patrunjel actioneaza precum o armata puternica impotriva toxinelor si substantelor nocive care patrund in organism. Intareste sistemul imunitar si, prin urmare, este pretios pe durata tratamentelor impotriva infectiilor cu virusuri, bacterii sau fungi.
Aceasta planta are si un important rol antiinflamator, dovedit de multe studii. Persoanele care consuma mult patrunjel raporteaza mai rar dureri foarte puternice ale articulatiilor, chiar daca sufera de reumatism.
Frunzele de patrunjel sunt un remediu ideal pentru respiratia cu un miros neplacut. Daca mesteci cateva frunze proaspete timp de un minunt sau doua minute, acestea vor distruge bacteriile din cavitatea bucala si iti vor improspata respiratia rapid.
Atentie ! Avem si cateva exceptii, patrunjelul nu este recomandat sa-l consumati in cantitati mari in timpul sarcinii, intrucat poate declansa contractii uterine. Cantitati mari inseamna sa bei sucuri/ fresh-uri obtinute numai din patrunjel sau sa mananci salate care contin mult patrunjel.
Speram sa va fie util acest articol si nu uita: impartaseste cu toti cei dragi informatiile utile!