Pentru astazi am ales cinci plante aromatice care sunt nelipsite in bucataria romaneasca si sunt extrem de benefice pentru sanatate.
- Rozmarinul – inca din cele mai vechi timpuri , rozmarinul era una dintre plantele magice care crestea in gradinile manastirilor medievale mediteraneene (ca si leusteanul), aparand in multe povestiri fantastice din antichitate si evul mediu. Astazi, rozmarinul este cultivat in aproape toate tarile din jurul bazinului Mediteranei, precum si in Anglia, SUA si Mexic. In plus, este tot mai des folosit in majoritatea bucatatiilor de pe tot globul. Rozmarinul – are proprietati antiinflamatoarii, antiseptic, antifugic, antialergic si previne intoxicatia alimentara.
- Leusteanul – este o planta aromatica de origine mediteraneana, cunoscuta si apreciata din antichitate, atat in scop culinar cat si medicinal. In bucataria traditionala romaneasca, leusteanul este folosit cel mai des in ciorbe, amncare de fasole, sosuri si aproape nu exista gospodarie in mediul rural unde sa nu fie cultivat in gradina pentru calitatile sale culinare dar si digestive. Leusteanul are actiune antiinflamatorie, antibacteriana, antiparazitara, antivirala, antifungica, stimuleaza functia hepato-biliara, actiune tonic-aperitiva, creste pofta de mancare, diuretica, combate steatoza ficatului, regleaza ciclul menstrual si amelioreaza dismenoreea, neurotonic, usor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant in afectiuni respiratorii, antiinflamator, emolient si cicatrizant la nivelul pielii in afectiuni cutanate.
- Menta – are una dintre cele mai mari capacitati antioxidante . Menta contine mentol, care este un decongestionant natural, ajuta la ruperea flegmei si a mucusului. Menta poate fi eficienta si cand este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat, dar si problemelor digestive.
- Cimbrul – este un condiment mediteranean, folosit din cele mai vechi timpuri, fiind disponibil in peste 60 de soiuri, fiecare dintre ele avand propriile beneficii pentru sanatate. Acesata planta aromatica este antiseptic si antibacterian, dar si o sursa buna de fier, magneziu si calciu. In plus, cimbrul este excelent pentru imbunatatirea respiratiei, pe masura ce usureaza durerile din piept si rezolva problemele respiratorii.
- Piperul a fost folosit atat ca medicament cat si pe post de condiment si este apreciat pentru beneficiile sale pentru sanatate. Piperul negru poate ajuta la pierderea kilogramelor in plus prin stimularea descompunerii grasimii si imbunatatirea metabolismului. In acelasi timp, piperul stimuleaza apetitul. De asemenea, condimentul ajuta la oprirea sangerarii in vreme ce dezinfecteaza zona afectata.