Reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti am descoperit-o in primul an de facultate, la o prietena foarte buna. Pana atunci nu mancasem acesti mucenici, mama pregatea intotdeauna reteta clasica de mucenici moldovenesti. I-as manca si in restul anului, dar nu imi vine sa ii pregatesc in mijlocul verii sau iarna pentru ca stiu ca se manca doar in data de 9 martie.  Nu mai spun si de cei care se fac in Moldova.  Mama pregatea fix 40 de mucenici pufosi  frumos acoperiti cu miere si  nuca macinata. Un adevarat delicu, dar am uitat sa spun ca jumatate din ei erau pregatiti de  post.

In momentul de fata eu manac de ambele feluri de mucenici, atat moldovenesti,  cat si muntenesti. Desi sotul meu Oltean de origine sau Gorjan cum ii place lui sa sublinieze, ii prefera pe cei moldovenesti.

Conform traditiei mucenicii se pregatesc si se mananca in data de 9 martie. In aceasta zi se celebreaza de catre Ortodoxie Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Este un obicei pastrat inca din ritualurile antice, cand se modelau simboluri ale jertfelor din aluat din faina de grau, fiert sau copt, figurine cu semnificatii sacre. Mucenicii  sau macinicii simbolizeaza sacrificiile facute la Anul nou, celebrat in vremuri foarte vechi la echinotiul de primavara.

Reteta de mucenici muntenesti fierti, prezentata mai jos, seduce papilele gustative cu aromele de scortisoara, esenta de rom si coaja de portocala sau lamaie, iar textura aluatului fiert, in combinatie cu nuca, este de-a dreptul irezistibila.

Am scris aceasta reteta de mucenici muntenesti la cererea prietenilor nostri. Majoritatea se plangeau ca retetele pe care le-au incercat au ca rezultat un fel de „zeama chioara” – adica siropul in care fierb mucenicii nu este consistent deloc si nici gustul nu e prea grozav.

Siropul pentru mucenici trebuie sa fie dulce si aromat! Eu pun in el esenta de rom si vanilie, scortisoara, coaja rasa de portocala sau lamaie si o steluta de anason. Nu uitati sa punete un varf de cutit de sare pentru a scoate in evidenta savoare acestora.

Ingrediente :
  • 400 g mucenici pentru fiert
  • 250 g zahar sau  dupa gust
  • 300 g nuca
  • 1 lingurita extract de vanilie, esenta sau o pastaie,
  • 1 varf de cutit de scortisoara macinata sau 2 batoane
  • un varf de cutit de sare
  •  coaja rasa de  la o portocala sau  o lamaie
  • o estenta de rom
  • o steluta de anason

Intr-o cratita am pus in jur de doi litri de apa in care am adaugat batoanele de scortisoara , coaja de lamaie , steluta de anason si jumatate din zahar. Punem cratita pe foc si lasam siropul la fiert pana clocoteste. Apoi adaugam pentru 8 min  mucenici si-i indepartam dupa acest timp de fierbere chiar daca sunt un pic aldente, ei isi mai continua procesul  de gatire pana se va  raci siropul. Aproape de final adaugam doua trei linguri de nuca, iar restul o pastram pentru a servi mucenici.  Daca folositi rom veritabil sau esenta de rom atunci acestea se pun la final, dupa ce se fierb mucenicii in acest sirop! Esentele nu se lasa la fiert deoarece isi pierd aromele!

Daca sunteti pasionati de bunatati dulci, atunci trebuie sa incercati aceasta reteta traditionala de mucenici muntenesti fierti.

Pofta buna!