Iubesc acest tip de cozonac si mult timp m-am chinuit sa fac acest cozonac fix cum il facea mama. Imi aduc aminte ca mama pregatea 10 -12 cozonaci identici pentru sarbatori, de Craciun doisprezece, iar de Paste zece pentru ca doua tavi erau ocupate cu drobul de miel. Avand invedere ca facea aceste cantitati industriale, am fost nevoita sa impart ingredientele pentru doi cozonaci normali. Partea frumoasa este ca mi-au iesit  si am simtit gustul inedit al cozonacului din copilarie.

Cozonac moldovenesc

Ingrediente:

  • Pentru coca:

– 1 kg de faina, de preferat faina cu trei nule (000),

– 6 galbenusuri,

– 250 gr zahar,

– 2 linguri generoase de untura sau  unt,

– 100 ml ulei,

– lapte gras, cam 400 ml,

– doua pliculete de drojdie sau drojdie proaspata fix cantitatea recomandata de pe ambalaj pentru un kg de faina,

– un varf de cutit de sare,

– coaja de la o lamaie sau portocala,

– esenta rom,

– o pastaie de vanilie sau esenta.

  • Pentru umplutura:

– 350 g nuca,

– 6 albusuri,

– 150 g zahar,

– putina sare,

– doua linguri de cacao,

– o mana de stafide,

– o esenta de rom,

– 100 g rahat.

  • Pentru uns cozonaci:

– un ou cu putin zahar.

Mod de preparare:

Este foarte importanta faina si framantarea aluatului, daca va doriti un cozonac aerat, pufos si care sa se rupa fasii. Imi aduc amainte ca mama cernea faina, iar apoi o punea pe vatra sobei la cald, iar in momentul in care se apuca de pregatit coca, cernea faina din nou. Cum nu am vatra , am cernut faina si am lasat-o pe blatul de la bucatarie pana a doua zi cand m-am apucat de aluat, iar a doua zi am cernut-o din nou. In mijloc am format o gaura in interiorul careia am adaugat drojdia si putin zahar , peste care am adaugat jumatate din laptele fiert si inca cald. Drojdia o lasam sa se activeze timp de 5-10 min, iar dupa continuam sa punem restul ingredientelor si framantam bine aluatul pana nu mai este lipicios si are tendinta de a creste usor in mainele noastre, il lasam sa creasca timp de aproximativ o ora si apoi continuam framantarea pentru inca 10-15 min.

In timp ce lasam sa creasca aluatul, pregatim umplutura. Batem albusurile spuma impreuna cu zaharul, peste care adaugam nuca, cacaua, sarea si la final stafidele impreuna cu esenta de rom.

De indata ce am terminat umplutura putem sa ne apucam de cozonaci, luam aluatul pe care il impartim in functie de ce forma dorim sa dam cozonacilor. Eu l-am impartit in doua, iar fiecare parte am impartit-o diferit pentru ca ma facut doi cozonaci diferiti ( unul impletit in doua si unul in trei).

Am intins apoi foile din aluat peste care am adaugat crema de nuci cu stafide, bucatile de rahat si am rulat aluatul. Dupa ce am impletit cozonaci, i-am pus intr-o tava unsa cu unt si tapeta cu faina, si i-am lasat sa mai creasca pentru aproximativ 15 min. De indata ce timpul s-a scurs, i-am dat la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 65 min.

Daca cozonacul se numara printre preferintele tale, iti recomandam sa incerci aceasta reteta si sa o impartasesti cu cei dragi. Iar pentru mai multe retete puteti sa va abonati gratuit la canalul nostru de Youtube.

Echipa #zupss