Modul in care un designer vede constructia unui articol vestimentar, este modul in care defineste persoana care imbraca acel articol. Se spune ca nu haina il face pe om, ci caracterul, dar in functie de temperamentul nostru ne alegem vestimentatie. Diferenta este ca nu articolele vestimentare scumpe sau ieftine definesc caracterul, ele definesc uneori statul social, dar uneori poate fi tradator acest factor. Modul in care imbinam culorile, modul in care vrem noi sa aratam impreuna cu multi alti factori nedefinesc. In concluzie nu putem sa caracterizam o peroana doar dupa modul in care isi alege articolele vestimentare, dar un designer poate sa-si creeze si sa-si imagineze cum ar imbraca o anumita persoana si cum o defineste el prin articolul creat.

Primul designer vestimentar, care nu a fost doar un simplu croitor de haine ci creatorul conceptului și al noțiunii de coutiure a fost, Charles Frederick Worth  de origine englez care a prosperat în Paris, fiind considerat parintele  Haute Couture.

Înainte ca acest negustor de haine  să-și fi creat propria sa camasa în Paris, designul și realizarea concretă a îmbrăcămintei era creația unui număr mare de croitorese anonime, iar așa-zisa modă era copiată după hainele purtate la casele regale.

Succesul incontestabil al lui Charles Frederick Worth s-a bazat pe puterea de convingere a acestuia care știa să impună clienților săi ce să poarte, în loc de a asculta și executa ceea ce aceștia doreau sau ar fi dorit să poarte. Datorită succesului său de neegalat până la idea sa revoluționară, clienții săi erau în situația nu numai de a purta haine deosebite de cele obișnuite, realizate la CAsa Worth, dar și de a fi mândri de a purta haine având o anume marcă specifică.

Practic de aici tragem concluzia ca un designer foarte bun poate sa creeze o tinuta indita care sa puna in lumina orice persoana si sa o faca speciala.