Placinte poale-n brau – sunt cele mai cunoscute mai ales in zona Moldovei si se numara printre retetele favorite ale mamei pe care le facea in copilaria mea. Din pacate, sunt putine retete pe care mi le mai amintesc, dar printre acestea se numara reteta placintelor poale-n brau pe care mi-o aduc aminte pas cu pas.
Astazi m-am decis sa va impartasesc aceasta reteta, de care eu personal sunt indragostita si-mi aduce aminte de imaginea vie a placintelor calde scoase din cuptor.
Ingrediente alauat:
- 600 g faina
- 250 ml lapte cald
- 25 g drojdie proaspata
- 2 oua medii
- 60 g unt
- 80 g zahar
- 1 varf cutit sare
- coaja rasa de la o lamaie sau portocala
- 20 ml ulei
Ingrediente umplutura:
- 500 g branza de vaci bine scursa sau branza de oi
- 120 g zahar
- 2 oua medii
- coaja rasa de la o lamaie
- 150 g stafide
- 1 varf cutit sare
- esenta de vanile sau semintele de la o pastaie de vanilie
Un ou frecat bine cu zahar pentru a unge placintele la final.
Mod de preparare:
Mama cernea faina intr-un vas pentru ca spunea ea ” faina va fi aerata si aluatul va iesi pufos”. Eu nu am cernut faina pentru ca nu am o sita, locuiesc la bloc si nu-mi permite spatiul sa am toate ustensilele pe care ea le avea, nu mai vorbesc de cuptorul cu lemne in care ea cocea placintele , cozonacul etc. Dar sa va spun modul meu de preparare a placintelor poale-n brau.
Am pus intr-un vas faina in mijlocul careia am facut o gaura in care am pus drojdia peste care am turnat laptele cald, am amestecat cele doua ingrediente din interiorul fainei pana cand drojdia s-a omogenizat, dupa care am pus pe rand si restul de ingrediente (mai putin uleiul) pe care le-am amestecat bine pana cand acestea au avut o consistenta normala pentru a putea fi framantat. Am continuat procesul de framantare folosind cate un pic de ulei pentru a indeparta aluatul de pe maini si de pe vas, pana cand a avut un aspect frumos pregatit pentru dospire. Am lasat aluatul la dospit si m-am apucat de umplutura, amestecand toate ingredientele de mai sus. Eu de data aceasta am facut placintele poale-n brau cu branza batuta de oi. Am avut ocazia in vara sa ajung la o stana de unde am cumparat branza de oi 100% naturala facuta cu cheag si nu cu diverse pastile din comert, pe care am framantat-o si am pus-o in borcane pentru iarna. Dar despre toate aceste o sa va povestesc intr-un alt articol.
Dupa ce umplutura a fost gata si aluatul dospit, m-am apucat de intins foile de aluat pe care le-am taiat in patratele mici, iar la mijloc am pus branza si ulterior am luat cate un colt si coltul opus pe care le-am lipit in mijloc, am continuat aceasta procedura pana cand am lipit opt colturi in total, iar placintele au capatat forma perfecta.
Placintele pregatite le-am uns cu ou si le-am dat la cuptor pentru 30 min la 180 de grade. Au iesit frumoase si foarte gustoase, sper sa incercati si voi aceasta reteta si sa o savurati intr-o atmosfera de sarbatoare impreuna cu cei dragi.
Pofta buna!